BETYDELSEN AV VÅGOR

Havet betyder mycket för oss som bor i Falkenberg. Men vågor av ett helt annat slag än havets betyder också mycket för våra gäster på Stålboms. Vi pratar om ljudvågorna.
Ibland vill gästerna kanske ha tyst och lugn och ro. Ibland vill de höra skratt och prat och slammer av koppar mot fat, maskinen som med sitt väsande piskar upp mjölken till en latte eller cappuccino, fåglarna som ackompanjerar en kopp te och en baguette i trädgården, barnen som springer runt och trafiken utanför häcken som berättar att vi sitter mitt i staden men ändå lite avskilt.

En trevlig konversation mellan tår och påtår rör sig med en hastighet av 340 meter i sekunden, om man mäter hur snabbt ljudet förflyttar sig i luften. Ljudvågor eller svängningar mäts även i hertz. När vi hälsar dig ”välkommen tillbaka” hamnar den uppmaningen någonstans mellan 20 och 20 000 Hz. Inom den nivån ligger normal samtalston. Och svänger det ordentligt, som det gör under våra populära musikkvällar, Bullar & Bång, får vi övergå till att mäta det hela i decibel.

LITE HISTORIA OCKSÅ

Ett av våra sinnen är ju känseln. Känsla är kanske ytterligare ett ”sinne” som vi hoppas präglar Stålboms. Och kanske har det gjort så sedan konditoriet startades 1957 av Pelle Stålbom. Konditoriet var då inte stort, men ambitionerna desto större.

TV, burgare och annat chockerande modernt
Pelle som redan på den tiden flängt runt hela världen och både sprungit maraton och åkt långlopp på skidor hade stora idéer. Till mångas glädje satte han upp en TV i konditoriet, en av de första apparaterna i hela Falkenberg! Inte nog med det. Från Amerika plockade han med sig det nya modet med hamburgare och ställde ut en jukebox i lokalen.

Back to basics
Nu blev det kanske lite för mycket av det goda, eller moderna, för falkenbergarna – Pelle bestämde att Stålboms skulle bli ett klassiskt konditori istället. Och på den vägen har det varit. Efter drygt 40 år vid Stortorget flyttade verksamheten till Arvidstorpsvägen. En äldre villa köptes in, arkitekt anlitades och ett nytt konditori såg dagens ljus 1999.

Ständig förändring
Det där med jukeboxen fick vi nog med i bakplåtarna, eller om det var Micael och hans musikintresse och egna spelningar som fick oss att snegla mot lusthuset i trädgården. Där skulle man ju kunna har riktiga spelningar, fantasiplanerade vi. Sagt och gjort. Tioårsjubileet för musikkonceptet Bullar & Bång har passerat. Jubileumsbok med recept från några av våra klassiker och en rad av våra gästartisters favoriträtter har producerats. Och vi har, känns det som, haft hela den svenska musikeliten på besök, flera av dem många gånger om.

Man ska göra det som är kul
Samtidigt har vi hela tiden vässat på vårt erbjudande. Byggt om och byggt till, ändrat, och förnyat. Även om vi till stora delar är ett klassiskt konditori vill vi ge våra gäster både förnyelse och överraskningar. Man får ju vara med sin tid, eller ligga lite före ibland. Framförallt ska man göra det man tycker är kul.